Mi hogyan készülünk? – Futás wattmérővel

“Wattmérő futáshoz? Ah, nem kell beszerezni, nem gondolom, hogy sokat adna hozzá az edzésmunkához, különben is nagyon kezdeti fázisban van, csak még egy plusz kütyü lenne…”
– ez volt a véleményem róla 2-3 éve, ha egy sportolóm megkérdezte, lenne-e értelme beszerezni.
Belátom tévedtem… 🙂

Ugyanis az elmúlt évek technológiai fejlődése során, a wattmérőt – ezt a kerékpáron már régóta kiforrott és elérhető technikát –  az elmúlt két évben a futásra is továbbfejlesztették, megbízhatóan működő eszközként van már jelen a piacon!  És mint minden technikai újdonság, ami már megbízható működéssel és a hatékonyság javításával kecsegtet: begyűrűzött hozzánk is a Balatonman Training Team csapatába! 🙂

De mi is ez a wattmérés a futáson, hogyan kell elképzelni?

Egy apró jeladóra gondolj, amit vagy a cipődön (footpod) hordasz, más típusoknál a ruhádra rögzítesz, vagy egy másik fajtánál, az okos mellkaspántodra teszed, és a jeladó kommunikál az óráddal.

A mérőműszer, a futásodról többféle adatot gyűjt és a testsúlyod ismeretében megjeleníti a  wattértéket az órádon. A watton kívül, több más olyan paramétert is rögzít, ami felhasználható a futásunk elemzésére és hatékonyságának növelésére.

Három hónapja tizenheten használjuk ezt a Stryd nevű kütyüt és íródik watt alapján a felkészülésünk. A tapasztalataink mind atléta, mind edzői oldalról pozitívak!

Atlétaként:

– Pontosabb, precízebb feladat végrehajtást tesz lehetővé, mint amikor pulzusra támaszkodva futunk. Az easy tényleg easy lesz…:)

– Dombra fel vagy dombra le, ruhaszaggató pofaszél vagy szélcsend most már egyre megy. A különböző domborzati viszonyok és a szelek nem zavarnak be az edzés megfelelő végrehajtásába, csak a kitűzött wattot kell hozni, nem nyomaszt a hozzá társuló iram változása.

– A benti futópados edzésekre is kiválóan alkalmazható, szinte azonos szintre hozható a kinti és benti terhelés.

– Jó motiváló eszköz lehet az ideális testsúly elérésére, mert könnyebb megtapasztalni és ezáltal elfogadni, hogy milyen kiemelten fontos szerepet játszik a futóteljesítményben a megfelelő testsúly!  Igencsak érzékelhető iram különbség adódik ugyanazon a watton, de +2-3-4 kg túlsúly esetén elvégzett edzés esetén!

– Szert tettünk egy házi laborra, ahol rendszeresen tesztelhetünk, monitorozhatjuk teljesítményünket, ami plusz segítség a motiváció fenntartásában.

– És, amit még nem tudunk előre, de nagyon szeretnénk: precízebb és pontosabb versenyzést tesz lehetővé majd reményeink szerint, mind a triatlon, mind a futóversenyeken!

Edzőként:

– A bringás wattmérőhöz hasonlóan, egy precízebb eszközt használhatunk, amivel még pontosabb intenzitás zónák adhatóak meg, ezáltal még hatékonyabbá válhat az  edzésmunka.

– Még pontosabban számolható és tervezhető a hosszabb távú edzésterhelés.

– Még változatosabb edzésekkel lehet meglepni az atlétákat. 🙂

– A futásról begyűjtött adatok segítségével könnyebben kereshetők meg azok a pontok, aminek fejlesztésével hatékonyabbá válhat a futás.

– A rendszeres tesztelési lehetőségből fakadóan, pontosan követhető és mérhető az edzésciklus által kiváltott változás és ezáltal mindig a megfelelő “számokat”, a megfelelő terhelést kaphatják a következő ciklusra a sportolók.

– Látván a futás során előállított magasabb wattokat (bringához képest), könnyebb elfogadtatni a hosszabb távokon a megfelelő frissítés (kifejezetten a kalóriabevitel) fontosságát, valamint könnyebben tervezhetővé is válik!

– És itt is várja még a puding a próbáját: pontosabb versenyterv összeállítását teszi majd remélhetőleg lehetővé.

Ennyi hozsanna után, azért van pár dolog, ami mindenképpen végiggondolandó a beszerzése előtt és amire figyelni kell a használata során:

– nem csodaszer, a futó teljesítményedet méri, ami csak akkor fejlődik, ha megfelelően       megtervezett edzéseket végzel és elég pihenést teszel mellé,

– a mérési pontossága megköveteli, hogy az esetleges testsúlyváltozásokat folyamatosan változtasd a beállításokban,

– ha GPS nélkül footpod-ként használod, a pontos működéséhez mindenképpen szükséges a kalibrálása,

– a teszteket próbáld mindig azonos pályán és körülmények között végrehajtani,

– ha bringán már régóta edzel wattmérővel, az nem jelenti azt, hogy alapból otthonosan fogsz mozogni a futás wattmérésben is! A terminológiájuk és a mérési mechanizmusuk is eltérő, nézz utána a különbségeknek mielőtt belefogsz!

Végezetül mindenképpen ajánlom azoknak, akiknek eredménycentrikus céljaik vannak és minél hatékonyabban szeretnék eltölteni a futásra szánt időt!

Jó (és okos) futásokat mindenkinek! 🙂

Boti

Balatonman Training Team

Menü