5 ok, amiért szükséged van futóedzőre

 

A futás az egyszerűségéről ismerszik meg. Nem igényel speciális felszerelést vagy drága konditerem bérletet – csak beleugrasz a cipődbe és már futsz is. De csak lassan a testtel… Bár nem tűnik bonyolultnak a futás, de ha belekezdünk egy teljesítményorientált felkészülésbe, legyen az 5 km, 10 km, félmaraton vagy maraton-, nyomasztóvá és zavaróvá válhat a sok információ, ami ilyenkor egy kezdő futóra ráömlik. Hány kilométert kell futnom ezen a héten? Milyen gyorsan kell futnom? Milyen keresztedzést csináljak? Mi a helyzet az erősítő edzésekkel? Mit egyek verseny előtt? Hogy és mikor pihenjek? Mikor kell cipőt cserélnem?

Sok futó először az interneten keresi a kérdésre válaszokat. Magazinok, tankönyvek, blogok és podcastok mind-mind nagyszerű általános információkat nyújthatnak. Ezzel együtt, ha teljes képre és személyes konzultációra vágyunk, a legjobb dolog, amit tehetünk egy edző felkeresése.

A korábbi profi futó, jelenleg edző Matt Thull, aki kezdőktől olimpikonokig sok-sok futóval foglalkozott már minden szinten, úgy gondolja, hogy edzővel való kapcsolatból minden szinten lehet profitálni. A cél minden futó számára ugyanaz: egészségesnek maradni, következetesnek lenni, jól érezni magunkat, és az egyéni edzéstervet követve dolgozni saját erősségeinken és gyengeségeinken.

Edzőt a legkülönbözőbb formában bérelhetünk fel: személyesen, online, telefonon, személyi edző, vagy klubedző formájában. Egyik megoldás sem jobb a másiknál, mindenkinél más válik be. A jó edző trénerként, vezetőként, motivátorként és tanácsadóként szolgál, függetlenül attól, hogy az edzés milyen módon történik. Íme öt ok, amiért fontolóra kell vennie egy edző felvételét:

1.) Az edző segít azonosítani a célokat.

A célkitűzés nem is olyan egyszerű. Célkitűzésnél a leggyakoribb hibák:

–  a sportoló semmilyen célt nem tűz ki

– túl általános  a célkitűzés (pl. 5 km futás a következő évben)

– irreális célkitűzés (azaz 3 hónapon belüli maraton lefutása két hónapos edzésből)

Ha nincs cél, az edzés lohasztó lehet. Jól, konkrétan kell elképzelnünk a céljainkat, ahhoz, hogy motiváltak maradjunk. Az edző feladata, hogy kiválassza azokat a releváns adatokat, amelyeket a tanítványnak figyelembe kell vennie, amikor ambiciózus, de mégis reális célokat tűz ki. Az edzőnek segíteni kell információkat, statisztikákat gyűjteni feltárni a sérülési előzményeket, hogy egy rövid, közép és hosszú távú célt tudjon összeállítani.

2.) Az edző személyre szabja az edzést.

Ahogy a célokat az eddig megtapasztaltakhoz és igényekhez kell igazítani, úgy a képzést is. Egy jó edző kivonja az egyenletből az ismeretlen tényezőket. Egy jó edző kezdetben információkat gyűjt nemcsak az edzésről magáról, hanem az újonc tanítványa tágabb értelemben vett környezetéről is. Hogyan tudnám a legjobban a terjedelmet, az intenzitást növelni? Hány óra edzést tudok az életébe bepasszintani? Egy jó edző olyan edzéstervet fog írni az ismeretek alapján, ami beilleszthető a tanítvány megszokott életébe. Az egyénre szabott edzésterv boldoggá, egészségessé és motiválttá teszi a futókat – mondja. Egy könyvből vagy az internetről letöltött általános tervből általában hiányoznak azok az apróságok amelyeket az edző hozzá tud tenni táplálkozás, motiváció, sportélettan, vagy egyáltalán az általános tervezés tekintetében.

3.) Az edző motivált marad.

Még a legelkötelezettebb futóknak is vannak olyan napjai, amikor inkább kihagyják az edzést. Az edzők fontos szerepet játszanak abban, hogy végig segítsék a tanítványt a cél felé vezető úton.

Minden sportolónál előjön előbb-utóbb a motiválatlanság, ez elkerülhetetlen. Az edző segítő jelenléte létfontosságú ezekben a pillanatokban, mert ő lesz az, aki azt mondja: „Minden rendben van, ne aggódj, lépj tovább!”

4.) Az edző segít elkerülni a sérüléseket, vagy ha mégis lesérül a versenyzője, akkor újratervezi a felkészülést

A futóknak több, mint a fele megsérül, ha éves távlatból nézzük a felkészülésüket és a legtöbb sérülés helytelen edzéstervezésből ered. Egy edző segít a tervezésben rejlő hibákat kiküszöbölni, de ha mégis bekövetkezik a baj, akkor megvan a tudása, a rutinja, a módszerei, hogy visszavezesse tanítványát a helyes útra. Egy edző segít felépíteni a terjedelmet és az intenzitást és mindezt biztonságosan és fokozatosan vezeti be. A futásnak van egy bonyolultabb változata annál, mint csak kimenni a szabadba és futni egyet kell, mégpedig az amikor az edző együtt dolgozik futójával, azokon a speciális területeken, amik ahhoz kellenek, hogy a tanítvány egészséges is maradjon, amellett, hogy fejlődik.

5.) Az edző bizalmat kelt

Függetlenül attól, hogy kezdő, vagy haladó futóról van szó, az önbizalom növelése az optimális teljesítmény elengedhetetlen eleme. Az edző óriási szerepet játszik abban, hogy segít tanítványának az önbizalom kialakításában, illetve abban, hogy higgyen magában, ők a legfontosabb szurkolói tanítványaiknak. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a tanítvány önbizalmat szerezhet abból a tényből, hogy szakember irányítja az edzéseket, hanem azt is, hogy egy jó edző őszinte visszajelzést is az edzés folyamatáról. Amikor azt mondják, hogy készen állsz a versenyre, megnyugodhatsz. Az önbizalom-hiányos pillanatokban az edző szavai nyugtatólag hatnak, hogy az edzett valóban felkészült, megfelel a kihívásnak.

 

Forrás: https://www.motivrunning.com/5-reasons-need-coach-year/

Fordította: dr. Kocsis Tamás

Menü