PLESZ BOTOND
BEMUTATKOZÓ

SZIASZTOK!

Nemrégiben egy interjún azzal vezették fel a beszélgetést, hogy hozzám nehezebb bejutni, mint egy MR vizsgálatra – persze ez túlzás, de ami a mondat valóságtartalmát illeti, néhány éve meghoztam egy döntést: nem mehet a mennyiség a minőség rovására. Azt akartam, hogy azok a sportolók, akik hozzám fordulnak, valódi eredményeket érjenek el egy olyan úton, amely valóban az övék.

2019 nyaráig tanárként dolgoztam. Azóta pedig a Balatonman Training Team vezetőedzői státusza a fő profilom, bízom benne, hogy így több sportolónak is megmutathatom, hogy az álmok kitartó, minőségi munkával igenis valóra válthatók.

Honnan indultam…?

Egész életemben jelen volt a sport, fiatal koromban atletizáltam és úsztam, aztán testnevelő tanárként dolgoztam évtizedekig. Az igazán aktív évek után – 30 évesen – elhatároztam, hogy érdemes lenne újra futni egy maratont, ott volt bennem a kérdés, hogy a 17 évesen futott 2 óra 59 perc vajon bennem van-e még…? Elkezdtem a felkészülést és akkor jött – mondhatni sorsszerűen – egy ajándék kerékpár. Na ekkor lett „evidens”, hogy megpróbálom triatlonná fűzni a 3 sportágat; 2009-ben csináltam meg az első hosszútávú versenyemet. Most, 42 évesen már azt mondom, hogy nem is alakulhatott volna szerencsésebben.

Mit jelent az edzősködés…?

Tanárként egy igazán szuper iskolában, remek közösségben dolgozhattam az elmúlt években; azonban a hobbiból hivatás lett, és most perpillanat az edzősködés nagyobb szerelem lett annál, hogy csak úgy félig-meddig csináljam.

Ki a jó alany, tényleg mindenkiben ott van…?

Itt is, mint általában mindenhol igaz a mondás: minden fejben dől el. Kedvelem az okos sportolókat. Akik odafigyelnek, ismerik önmagukat és tudatában vannak saját képességeiknek. Ez az alapja mindennek. Ha tudod a határokat, akkor azt is tudni fogod, hogy lehet őket mégis leküzdeni. Persze senki ne gondolja azt, hogy tőlem majd megtudja a “nagy titkot”, hogy sima menet lesz. A komoly edzés munka nem sima menet; a tudatos edzésmunka csak ritkán örömforrás. A teljesítménynövelésért áldozatokat kell hozni. Legtöbben hősök akarunk lenni… Az edző legfőbb szerepe a realitásérzék megtartása, kimondani azt, hogy a sportolásra szánt időkeretből mi a maximum, ami kihozható.

Mit kap, aki hozzám fordul…?

Az első felmérések után pontos képet arról, hogy mi a reális cél, meddig fogunk eljutni a közös munka során. Én nem fogok túlhajszolni valakit azért, mert nem reálisak a tervei – ha valaki erre vágyik, akkor nem én vagyok az embere. Ha megtaláljuk a közös nevezőt, akkor garanciát arra, hogy az ő képességeihez és teljesítményére szabott edzésterv mentén, együtt megyünk fel a hegy csúcsára! A saját hegynek csúcsára.

Az edzősködésről és saját eredményeimről

Testnevelő tanár a végzettségem, emellett középfokú úszóedzői diplomám van; 2013 óta írok futás és triatlon edzésterveket, kezdetben 3-4 emberrel; a tavalyi évben már 10 triatlonost készítettem fel. Első hosszútávú versenyem 2009-ben volt Nagyatádon (10:40:41), a legjobb időm ugyanezen a pályán volt 2019-ben, akkor 8:56:52 alatt teljesítettem. A legjobb féltávú időmet Balatonkenesén mentem (4:11:46). A legbüszkébb a 2019-es klagenfurti IM-versenyemre vagyok (9:18:06 ; 5. helyezés 40-44-es kategóriában).

Ami a futást illeti…

Első maratonomat 1994-ben teljesítettem, 2:58-as idővel, 11 évvel később (jó néhány év kihagyás után) Bécsben állítottam be a maratoni rekordomat, 2:46:45-ös időmmel.

Tanítványaim eredményeiről

Cser Beatrix:
– 2019., Hawaii 5. hely (40-44) (10:28:01)
– 2018., Dél-Afrika VB 3. helyezés (40-44)
– 2018., ITU hosszútávú VB 2. hely (40-44)

Sándor Gergő:
– 2019., Nagyatád 3. hely (40-44) (9:31:03)

Hankó Dávid:
– 2019., Podersdorf pályacsúcs
– 2018., Barcelona 8. hely

Menü