HOGYAN TŰZD KI ÚGY A CÉLOD, HOGY MEG IS TUDD VALÓSÍTANI?

Ha máris megszegted az újévi fogadalmad, itt az ideje az újra tervezésnek!

Az alábbi cikkben adunk pár tippet, hogyan tehetünk magunknak olyan fogadalmat, tűzhetünk ki olyan célt, amit be is tudunk tartani, illetve meg tudunk valósítani.

Már egy jó hónapja benne vagyunk 2021-ben. Mostanra már valószínűleg túl van mindenki a tradicionális, „szép magyar szokásnak” megfelelő alábbi stációkon :

  1. Mértékletesség nélküli ünnepi falatozás.
  2. A falatozást követő önutálat. Alapos önostorázás amely során az „emberfia” önmagával beszélget el arról, hogy ez,  hogyan is nem segítette elő 2021-es sportcéljait.
  3. Kemény elhatározás, szigorú, meggondolatlan fogadkozás, ami a lehető legnagyobb hiba, amit csak elkövethetünk.
  4. Január végével bezárólag az összes fogadalom megszegése, áthágása. („Nem baj, majd jövőre” gondolatba kapaszkodás, halogatás).

Mindannyian ismerjük ezt a folyamatot, de van remény – és jó módszer a rossz szokások érdemi megváltoztatására. Ahelyett, hogy ésszerűtlen elvárásokat támasztanánk magunkkal szemben, amelyek betartása leggyakrabban kudarcba fullad, elérhető célokat kell kitűzni, amelyek megalapozzák a sikert. Vegyük például a Sky csapat (ma Sky Ineos) győzelmeit lehetővé tevő: a „kis győzelmek” filozófiáját, amit követve évek óta uralják a nagy kerékpáros körversenyeket. Az alábbiakban rámutatunk arra, hogy a nagy és szigorú elhatározások/fogadkozások gyakran hibásak, de kis célok kitűzésével hogyan tudunk mégis eljutni a „nagy győzelmekig”.

Óvakodjunk a túlságosan bekorlátozó céloktól

Hajlamosak vagyunk túl nagy nyomás alá helyezni magunkat, a túlságosan bekorlátozó célokkal, fogadalmakkal. A fekete-fehéren megfogalmazott célok általában irreálisak, egy ici-pici hiba elkövetésével azonnali vereséghez vezetnek. Ha például tegyük fel azt a fogadalmat tettük magunknak, hogy mostantól nem eszünk édességet a főversenyünkig ami hat hónap múlva esedékes és véletlenül megragadunk egy sütit kollégánkkal beszélgetve egy értekezleten, akkor máris kudarcot vallottunk. 

Fenti példa helyett próbáljunk meg rugalmas célokat kitűzni, hogy időt adjunk magunknak adaptálni a felvett új szokásokat mindennapi életünkbe. Legyen csak minden második nap édesség-mentes, így néha élvezhetjük a (kis) kényeztető falatokat a munkahelyi kávézások alkalmával. A változás/változtatás nem könnyű folyamat, ezért könnyítsük meg önmagunknak a fokozatosság jegyében kis változások bevezetésével. Amint ezek a kis változások szokásokká válnak elkezdhetjük magunkat nagyobb kihívások elé állítani.

„Ez nem a mindent vagy semmit”-ről szól

A fogadalmaknak nem szabad a mindent vagy semmit, fekete-fehér, átment-megbukott kettős kategóriában léteznie. Emberek vagyunk, és hibázunk, de ez nem azt jelenti, hogy kudarcot is vallottunk.

Ahelyett, hogy úgy néznék a célokra, mint sikerült/nem sikerült kategóriákra, kezdjük el úgy tekinteni őket, mint a fokozatos fejlődés mércéjét. Ha rosszul érzzük magunkat, mert kimaradt egy csomó edzés januárban, és a legjobb sorozatunk mindössze hat egymást követő nap volt, ne dőljünk a kardunkba. Vizsgáljuk meg, hogyan tudnánk ezt a számot túlszárnyalni még ha kicsivel is februárban és aztán amikor eljutunk egy 13 napos szériához, úgy fogjuk magunkat érezni, hogy woooh, tényleg eljutottam valahová a fejlődés folyamatában.

Ne legyünk negatívak! Tűzzünk ki pozitív célokat!

A negatív célok elég nyomasztóak. Január hónapban egyetlen sört sem inni fogadalomból, nagyon nyomasztó cél. 

Ahelyett, hogy bekorlátozó, vagy megvonó célokat tűznénk ki, próbáljunk olyan pozitív célokat kitűzni, amelyek hozzáadott értéket képviselnek az edzéseinkhez. Ez lehet minden reggel 10 perc nyújtás vagy három darab gyümölcs elfogyasztása. Ezek a célok az elégedettség érzetét keltik bennünk, ami valami pozitív eredmény eléréséből fakad. Valami negatívum elkerülése közel sem olyan kielégítő.

Nincs varázslatos kezdési dátum!

Bár az újév csábító időpont a nagy változások megvalósításának az elkezdéséhez, nem ez az egyetlen szóba jöhető időpont. Ahelyett, hogy egyetlen éves eseményre korlátoznánk le a változás megkezdését, keressünk olyan dátumokat, amelyek segíthetnek a célok kitűzésében.

Az időpontok lehetnek konkrétak (gondolunk itt a születésnapokra, ünnepekre, évszakok változásaira stb.), vagy lehetnek spontánok is. Bármilyenek is, azért tartsuk a kezünkben a gyeplőt. Törekedjünk arra, hogy folyamatosan új célokat tűzzünk ki kukkantsunk idővel rá, hogy a már meglévőkkel hogyan állunk.

Reméljük, hogy ezek a tippek elősegítik a 2021-es fogadalmak/célok betartását. A jó szokások kialakítására való törekvés elősegíti a célok elérését – bármi legyen is az. Minden olvasónknak, illetve tanítványunknak eredményes sportsikereket kívánunk 2021-re is!

Balatonmantraining edzői csapata

https://www.trainingpeaks.com/blog/setting-attainable-resolutions/

STEVEN MOODY fordította dr. Kocsis Tamás

 

Menü