77 évesen a tizedik Ironmanen is túl

Hatalmas öröm, hogy ilyen példamutató, energikus embereknek szervezhetünk versenyt, mint Fröhlich Henrik.
77 évesen már a tizedik Ironman versenyén van túl, kiegyensúlyozott, harmonikus és egészséges.
Hogy mi a titka? Kiderítettük!

  1. Mi a titka, hogy ilyen sportos?

Endorfin függő lettem. Minden edzés, verseny végén euforikus kellemes hangulat tölti el a testemet, lelkemet. A másik fontos dolog, hogy mindig kellenek az ember életében a célok kitűzése és azok megvalósítása. A célok kitűzése után a legfontosabb, hogy a fejben is megszülessen a döntés, hogy megcsinálom! Az eléréshez pedig szükséges a folyamatos, napra lebontott edzéstervek végrehajtása, a javasolt és a tapasztalati dietetikusi étrend betartása. Az életcélok elérése eredményezi a boldog élet egyik kellékét, a sikerélményeket.

2.   Egyáltalán mi a hosszú élet titka?

A hosszú élet titka a lelki és a fizikai élet harmóniája. Nagyon fontos, hogy mindkét esetben mindig többet kell adni, mint amennyit kapunk. Ezekért minden nap, minden percében tenni és tenni kell.

3.   Melyik általunk szervezett verseny bizonyult a legjobb élménynek?

UTT Tisza-tó 65 km egyéni verseny. Sajnos a táv felénél gyomorrontást kaptam, így innen nagyon lelassultam, de heroikus küzdelem árán lefutottam a 65 km-t. És persze szintidőn kívül, de akkor is megcsináltam!!! Persze érmet nem kaptam.

4.   Mit gondol, a futás mennyire befolyásolja, hogy egészséges és hosszú
élete van?

Az egészséges élet nagyon fontos része a test edzése. Az orvosok által javasolt minimum, hogy naponta egyszer izzadjon meg az ember homloka. És ha ennél jóval többet edz az ember, annál többször pörög fel a szív ritmusa, tehát minél többet futunk, annál több sejtet tud az emberi szervezet regenerálni, így tudjuk lassítani a természetes öregedés folyamatát. A futások nagyon fontos része még az emberi kapcsolatok a versenyeken, az edzéseken, ahol az együttfutások légköre, egymás és a szurkolók biztatása válik olyan örömforrássá, hogy alig várjuk már a következő sporttalálkozásokat.

5.   Hogyan készül fel egy futóversenyre? Meséljen egy napjáról!

Én alapvetően triatlon versenyző vagyok. Ezért az úszás, kerékpározás és futás edzéseket kell folyamatosan tartanom. Én főként hosszú távú edzéseket, versenyeket csinálok, így egy nap csak az egyikre jut idő. Év elején általában három órát edzek naponta, úgy, hogy egyik nap úszás, másik nap futás, harmadik nap kerékpározás. A hétvégeken általában lefutok egy félmaratont. Egy versenyre készülök különös figyelemmel ez az IronMan, amire a felkészülési idő egy év. Emiatt évközben folyamatosan versenyzek minden távon, így áll össze az a teljesítmény ami, nekem a tizenhat órás verseny leküzdéséhez szükséges.

6.   Meg tudja osztani a futás örömét a családjával? Hogyan viszonyulnak a sporthoz?

Nagy szerencsém van, mert egy teljes mértékben sportot szerető család vesz körül. Nagyobb versenyeimen lélegzet visszafojtva szurkolnak nekem, utána pedig osztatlan a nagy öröm közöttünk. Mindkét lányom sportos életmódú. Nikolett, a nagyobbik, triatlon versenyző volt, jelenleg is szorgalmas biciklista és hobbi futó. Georgina, a kisebbik, a három gyermeke születése után visszatért a versenysportoláshoz, és már a második IronMan teljesítésével büszkélkedhet. Öt unokám van, mindegyik szereti a sportolást, követik az elődjeiket. Ági, a párom, aki rövidtávú távokat szokott futni, a versenyeken szurkol, folyamatosan ellát frissítőkkel, energia pótlókkal, méri a részidőket, figyel mindarra, amiket a verseny hevében esetleg elfelejtek.

7.   Hogyan lépett az életébe a sport?

Egész életemben sportosan éltem, kerékpárral jártam télen-nyáron az iskolába, én vezettem a gyermekeim iskolai kerékpár túráit. Minden hétvégén a lányaimmal úszni mentünk, és tíz évig építkeztem. De sokáig nem éltem a versenyszerű sportolás lehetőségeivel.
Ötvenkilenc évesen egészségügyi problémáim lettek. A vérnyomásom álmomban is 180 felett járt. Ekkor a családi orvosom tanácsára elkezdtem a tizenöt kiló súlyfeleslegemet leadni. Ennek egyik eszköze a diéta, a másik hatékony eszköz a futás megkezdése volt. Először szúrt a szívem, majd nem kaptam elég levegőt, végül már két kilométernél tartottam, amikor görcsöltek a lábizmaim. Viszont e három stáció elérése után, eljutottam ahhoz a futó érzéshez, amiért azóta is sportolok, az euforikus boldogság állapotához.
A tizenöt kilót öt hónap alatt leadtam, azóta nem kell szednem vérnyomás tablettákat, és azóta megszűntek a kínzó fejfájásaim is. Ezek után elkezdtem futóversenyekre járni. Egyre növeltem a távokat. Először 5 km, majd Vivicsíttá, majd felmaratón és maratón. Ekkor Georgina már triatlon versenyző volt, és mindig kellett a kerékpárját szállítanom, és én a parton szurkolva száradtam. Gina javaslatára beszálltam a triatlon versenyzésbe, és a különböző stációk után, a harmadik évben megtudtam csinálni az első IronMan teljesítést.

8.   Melyik teljesítményére a legbüszkébb?

Amikor 2018. évben sikerült 74 évesen teljesítenem a tízedik IronMant.
Ebben a korban nagyon nagy kihívás, mert a limit idő meghatározásánál nem veszik figyelembe a szervezők, hogy az idős versenyzők a legkomolyabb felkészülés ellenére is, ezen a távon a teljesítésük határára jutottak, és nem kapnak idő kedvezményt a fiatal versenyzők idejéhez képest. Van amikor több órás versenyen néhány perc túllépés estén, átlépve a célvonalon a szervező sajnálattal mondja, hogy ez most nem sikerült neked.

9.   Hogyan motiválná az embereket a sportra, futásra?

A legfontosabb az egészség védelme. Minden kiemelkedő mozgás, séta, futás, egy vagy több lépéssel közelebb visz a betegségek megelőzésében. A te döntésed, hogy melyiket választod. Ha felállsz a fotelből és elkezded aprajánként a mozgást, akkor egy nagyon rövid idő múltán kezded érezni, hogy egyre jobb a közérzeted, érdemes egyre többet mozogni, egyre kevesebbet kell az orvoshoz járni. Az interneten nagyon sok jó tanácsot lehet találni a kezdéshez, és a folytatáshoz is.

Az én történetem is bizonyítja, soha se késő megkezdeni, és persze folyamatosan tenni kell a hosszabb, egészséges élet érdekében.

Menü